Eftersom cederträd inte växer naturligt i nordiska skogar, är det naturligt att man har frågor kring ursprunget, utseendet och hållbarheten hos cederträdet vi använder i våra utemöbler.
Hur ser ceder ut?
Som träd: Som vi kommer att återkomma till finns det flera olika typer av ceder, men av de vanligaste kan de likna tuja som vi ofta ser som häck här i Norge. Sorterna från Nordamerika är dock mycket större och kan bli upp till 65-70 meter höga med en diameter på 3-7 meter.
Som möbel: Kärnan i de flesta typer av cederträ har en rosa-röd färg, även om den också kan ha några lila toner. När träverket åldras, förlorar det sina röda färgtoner och får en fin silvergrå färg.
Varför ändrar cederträ färg över tid?
Allt obehandlat, naturligt träverk kommer med tiden att ändra färg. Orsaken är kemiska reaktioner som uppstår mellan extraktiva ämnen i trädet, huvudsakligen syre och UV-strålar. Ljust träverk blir mörkare, medan mörkt träverk blir ljusare. Ceder är unikt då det blir silvergrått istället för att blekna eller utveckla en ojämn färg. Redan efter 5-6 månader kommer träverket att ändra karaktär och den silvergrå färgen kommer att framträda.
Vad är vanlig användning av cederträ?
Cederträ har många användningsområden. Det är naturligt rötskyddat och insektsresistent och används därför ofta för utomhusbruk, som utemöbler, terrassbrädor eller panel. I Kanada är det vanligare att man också använder ceder för inomhusmöbler som kistor och bord. Vissa sorter används också för att tillverka båtar, musikinstrument och andra små föremål.
Är möbler i cederträ hållbara?
Ja, ceder anses vara ett av de mest väderbeständiga materialen för att bygga utemöbler i.
Var kommer cederträ från?
Cederträd finns på flera platser i världen. Ceder (cedrus) har faktiskt sitt naturliga habitat i Mellanöstern. Antalet trädsorter med tillnamnet ceder är anledningen till att man skiljer mellan äkta och falsk ceder, men de mest kända och vanliga trädsorterna hittar vi i Nordamerika:
- Eastern red cedar – östlig röd ceder (Juniperus virginiana)
- Western red cedar – röd ceder (Tuja plicata)
- Northern white cedar – vit ceder (Tuja occidentalis)
- Alaskan cedar – Alaska ceder (Palicourea croceoides)
Läs mer om trädsorterna vi använder här
Cederträd sammanfattat
Cederträ är en mångsidig och slitstark träsort som vi framför allt hittar i Nordamerika. Begreppet ceder har dock blivit extremt brett och omfattar idag en hel rad träsorter fördelade över flera kontinenter. För att få en översikt över dessa, skiljer vi därför mellan äkta och falsk ceder. Skillnaderna varierar, men den gemensamma nämnaren är det evigt gröna uttrycket (grönt året runt). Ceder är känd för sina unika egenskaper som gör träden naturligt väder- och rötskyddade, samt för dess behagliga och igenkännliga doft. Sist, men inte minst, är det ett vackert träd, både i sitt naturliga element, som panel och som utemöbel.