Underhåll av trädgårdsmöbler i trä

Underhåll av trädgårdsmöbler i trä

Utemöbler i trä behöver ofta mycket skötsel och underhåll. Men det finns undantag. Väljer du våra trädgårdsmöbler i cederträ får du nästan ett underhållsfritt produkt. Här förklarar vi varför du bör välja utemöbler i cederträ. Vi ger dig också enkla beskrivningar på hur du tar hand om dem.

Trädgårdsmöbler i cederträ kräver lite skötsel

Väder och vind sliter på de flesta trämöbler som används utomhus. Vill man förlänga livslängden på trädgårdsmöblerna måste man därför tvätta och behandla dem ofta. Men det finns undantag.

Våra utemöbler i cederträ har nämligen naturligt motstånd mot svamp och röta och behöver därför ingen behandling med olja eller bets. Obehandlade kan de uppnå en livslängd på flera årtionden. Ja, du läste rätt. Utemöbler tillverkade av cederträ kan användas helt obehandlade! Detta gör dem nästan helt underhållsfria, jämfört med andra trädgårdsmöbler i trä. Här kan du beställa trädgårdsmöbler i cederträ.

Naturligt väderslitet

Cederträ innehåller naturlig olja som gör att ditt möbel är mycket underhållsvänligt. Man kan därför välja att låta möbeln förbli helt obehandlad. Sol och regn kommer att slita på träet och det kommer med tiden att bli grått och naturligt väderslitet. Träet släpper ut fuktighet vilket kan orsaka sprickor, något som är en helt naturlig process och kallas "checking". Det påverkar inte stabiliteten eller hållbarheten i träet.

Ytbhandling

Med tiden kommer regn och sol att slita på ytan. Träet kan då "reser sig" och ytan bli lite ojämn. Om du vill behandla träet rekommenderar vi att behandla med Owatrol olja. Det ger skydd för träet under lång tid. Oljan gör träet mer motståndskraftigt mot regn, fukt, fläckar och sprickbildningar.

 1. Torka över med en kraftig trasa eller dra lätt över med ett fint sandpapper (120 eller finare). Fibrerna kommer då att försvinna.
 2. Önskar du att bevara den ursprungliga träfärgen så bra som möjligt, måste möbeln behandlas med olja och kontinuerligt underhållas. Alternativt låter du den vara obehandlad. Då kommer den över tid att få en vacker, silvergrå yta.

Rengöring

Alla möbler blir smutsiga av damm och annan smuts. Trädgårdsmöbler i cederträ är enkla att rengöra. Rengöring av möbeln kan göras med en trädgårdsslang, och om man vill, trasa och grönsåpa.

 1. Hämta fram trädgårdsslangen, en trasa och en hink vatten tillsatt några droppar grönsåpa.
 2. Tvätta lätt över med trasan, innan du spolar med trädgårdsslangen
 3. Låt möbeln t

 

 

Behandla trämöbler

Nytt trädmöbel

 1. Ta bort allt damm och smuts
 2. Applicera Seasonite
 3. Exponeras för väder och vind i 6-12 månader
 4. Eller enbart exponering för väder och vind

Gammalt trädmöbel

 1. Tvätta med Net-Trol
 2. Extremt smutsiga ytor kan tvättas med Treprep 1:4 och neutraliseras med Net-Trol
 3. Applicera Textrol träolja gyllene ek (mest vanlig).

Underhåll av trädgårdsmöbler i trä

Tidigare behandlade med Textrol träolja

 1. Tvätta med Net-Trol
 2. Applicera Textrol träolja

Tidigare behandlade med Edelolje träolja

 1. Tvätta med Net-Trol
 2. Använd våtslippapper kornstorlek P320 och Deks Olje D1.
 3. Torka av slipdammet och D1.
 4. Låt möbeln torka i 24 timmar
 5. Applicera sedan två lager Edelolje. Ett varje dag.

Lagring av trädgårdsmöbler i cederträ

Utemöbler i cederträ är mycket solida och kan i princip stå ute året runt. Vi rekommenderar ändå att förvara dem torrt under tak, eller att använda överdrag. Mycket snö och hårt väder kommer med tiden att slita på möbeln.

Funderar du på utemöbler i cederträ? Se vårt stora utbud av klassiska Adirondack trädgårdsmöbler och andra utemöbler här.

Äldre inlägg Tillbaka till Inspirasjon Nyare inlägg