Skillnaden mellan falsk och äkta cederträ

Skillnaden mellan falsk och äkta cederträ

Du ger dig nu ut på ett intressant och omdiskuterat ämne om falskt och äkta cederträ. Det kan bli lite tekniskt, men om du någonsin ska förstå vad cederträ egentligen är, ger detta dig en bra utgångspunkt.

Cedrus – originalet

Träslaget som först fick namnet ceder (cedrus), härstammar ursprungligen från Mellanöstern, närmare bestämt Libanon. Inte många andra träd i världen har varit av en så stor kulturell och historisk betydelse som ceder. Trädet omnämndes redan i antiken genom skrifter och illustrationer. Ceder nämns också flera gånger i Bibeln.

(Den största skogen på Libanons berg kallas för "Cedar of God" och lades 1998 till på Unescos lista över världens kultur- och naturarv.)

Upptäcker Ceder i Nordamerika

Låt oss nu skruva tiden lite framåt. Fram till då de första bosättarna och upptäckarna anlände till Amerika. Här upptäckte de en ny typ av träslag som de inte hade sett i Europa. Trädet hade evigt gröna blad och en doft som påminde om det legendariska trädet från Libanon. Tyvärr var inte kreativiteten bland upptäckarna större än att de helt enkelt också kallade dessa träd för ceder. I grund och botten ingen dum idé, men när det dök upp nya varianter med evigt gröna blad, samma doft och någorlunda samma utseende skapade det förvirring. Resultatet blev en hel massa olika träd, alla med tillnamnet "ceder". Vissa träslag såg likadana ut, andra inte.

Illustrationsbilder av segelskutor på väg till Nordamerika

(Illustrationsbild)

Cederträ på andra platser i världen

På andra platser i världen finns det också "Italiensk ceder", "Japansk ceder", "Bermudiskt cederträ", "Chilensk ceder" och "Nya Zeelands ceder". Är du en ivrig ceder-fotograf har du alltså en spännande jordenruntresa framför dig. I Spanien finns det också en typ av ceder, den är också evigt grön, men utöver det är den extremt olik sina namnebröder.

Så kom botanikerna in i bilden

Det är tyvärr inte första gången det uppstår förvirring kring namngivning av botaniska arter. Att namnge växter har alltid varit en utmaning, men det är nu de långa vetenskapliga namnen "äntligen" kommer till nytta. Enkelt förklarat har alla cederträd botaniska namn som består av två ord. Det första ordet fungerar som ett slags efternamn och berättar för oss vilken släkt träslaget tillhör.

Äkta cederträ

Originalet "Cedar of Libanon" som vi varit inne på tidigare, kallas av botaniker "Cedrus", men är också känt som Cedrus Libani. Österut mot Himalaya hittar vi Cedrus Deodara. Medan väster om Libanon, närmare bestämt bergen i Marocko, har vi det som kallas Cedrus Atlantica. Detta är alltså träden vi benämner som "äkta cederträ". Träden liknar i övrigt lite de nordamerikanska cedersorterna, men notera att de alla har förnamnet "Cedrus".

De Nordamerikanska skogarna

NORDÖSTRA AMERIKA

Låt oss bege oss tillbaka till Nordamerika igen. För här dyker det också upp det vi benämner, och kanske bäst känner som ceder.

I nordöstra Amerika växer två helt olika cederträd. Northern White Cedar och Eastern Red Cedar, på svenska: vit ceder och östlig röd ceder.

Vit ceder. Northern White Cedar (Tuja occidentalis)

I Nordamerika hittar vi detta allt från trädgårdar till utemöbler. I Norden ser vi dem ofta som utemöbler eller i konstruktioner. Alla möbler i Log-serien är tillverkade i vit ceder.

Östlig röd ceder. Eastern Red Cedar (Juniperus virginiana)

Detta är faktiskt en enbär och en träsort som naturligt skiljer sig från de andra. Denna träsort lämpar sig bra för varma och torra platser, men har samma cederträdoft. Denna variant används sällan i utemöbler.

Nordvästra amerika

I västra Nordamerika hittar vi "Western Red Cedar" och "Alaskan Cedar".

Röd ceder. Northern White Cedar (Tuja occidentalis)

Även om det heter "röd ceder" är det inte en enbär som den i öst. Denna liknar faktiskt mer Northern White Cedar (vit ceder) och har det botaniska namnet Tuja plicata.

Alaska Ceder. Northern White Cedar (Cupressus nootkatensis)

Längre norrut introduceras vi för ännu en ny typ av ceder; Detta är Alaskan Cedar med det botaniska namnet Cupressus nootkatensis. Alltså inte en tuja, men intressant nog besläktad med Italiensk ceder från Toscana(!)

Så skiljer du dem åt

Till slut kom de komplicerade, botaniska namnen till nytta, för nu ser du att förnamnet (motsvarande våra efternamn) inte längre är detsamma som de ursprungliga cederträden från Mellanöstern.

Falsk ceder

Det är alltså dessa träd som benämns som falsk ceder. Falsk ceder är inte på något sätt en dålig kopia, snarare tvärtom. Även om de har olikheter, delar de alla några väsentliga egenskaper.

Sammanfattning

Vi hoppas detta har klargjort förvirringen kring falsk och äkta cederträ. Så när vi på Canadian Outdoor talar om cederträ är det alltså det man kategoriskt benämner som "falsk ceder", men allmänt känt som ceder. Efter att ha läst detta förstår du förhoppningsvis att "falsk ceder" inte är en dålig kopia av äkta cederträ, utan snarare ett resultat av en uråldrig missuppfattning.

NOTERA: Officiellt var det den svenske botanikern, Carl von Linné som 1753 namngav träsorterna. Läs mer om det här

Källor som användes i denna artikel:

Government of British Columbia / The University Of Columbia, The Tree Center, Wikipedia, Bilder: envato.elements.com

Äldre inlägg Tillbaka till Inspirasjon Nyare inlägg